1 min čitanja

Evo nekoliko popularnih marketinških knjiga: 

1. "Duh u boci" (The Genie in the Bottle) Al Riesa i Jacka Trouta: Ova se knjiga fokusira na koncept zašto neki brendovi uspijevaju, dok drugi propadaju. 

2. "Survival is Not Enough" Setha Godina: Ova knjiga govori o tome kako se prilagoditi promjenama na tržištu i kako biti inovativan u svojim marketinškim strategijama. 

3. "Marketing za 21. stoljeće" (Marketing for the 21st Century) od Philipa Kotlera: Ova knjiga je klasičan priručnik o marketingu koji pokriva sve osnove marketinške teorije i prakse. 

4. "Poslovna revolucija" (The Business Revolution) Johna Naisbitta: Ova knjiga se fokusira na to kako tehnološki napredak utječe na tržišta i kako se tvrtke mogu prilagoditi takvim promjenama. 

5. "Čovjek koji je izumio marketing" (The Man Who Invented Marketing) Al Riesa: Ova knjiga se fokusira na život i rad Davida Ogilvyja, koji se smatra "ocem modernog marketinga". 

1. "Duh u boci" je marketinška knjiga koju su napisali Al Ries i Jack Trout. Knjiga se fokusira na koncept zašto neki brendovi postaju uspješni, a drugi propadaju. Ries i Trout tvrde da uspjeh marke ovisi o tome kako je pozicioniran u svijesti potrošača. Prema njima, brend se mora pozicionirati kao lider u određenom segmentu tržišta, kako bi se jasno razlikovao od konkurencije. Knjiga također pokriva koncept "pravila pozicioniranja", koji se odnosi na to kako treba formirati i održavati poziciju marke u svijesti potrošača. 

2. Survival is Not Enough marketinška je knjiga koju je napisao Seth Godin. Knjiga se fokusira na to kako se prilagoditi promjenama na tržištu i kako biti inovativan u svojim marketinškim strategijama. Godin tvrdi da se tvrtke moraju prilagoditi brzim promjenama tehnologije i tržišta kako bi preživjele i napredovale. Knjiga također pokriva koncept "pionira" - tvrtki ili pojedinaca koji su prvi u određenom tržišnom segmentu i koji se fokusiraju na inovacije i istraživanje novih mogućnosti. Godin govori i o tome kako izgraditi ugled i steći lojalnost potrošača. 

3. "Marketing za 21. stoljeće" (Marketing for the 21st Century) je marketinški priručnik koji je napisao Philip Kotler. Knjiga pokriva sve osnove marketinške teorije i prakse i namijenjena je studentima i stručnjacima iz područja marketinga. Kotler se usredotočuje na to kako se kreiraju i provode marketinške strategije te kako se upravlja marketingom u različitim industrijama i tržištima. Knjiga također pokriva pojmove kao što su segmentacija tržišta, ciljana publika, marketinški miks i upravljanje odnosima s kupcima. 

4. "Poslovna revolucija" je marketinška knjiga koju je napisao John Naisbitt. Knjiga se fokusira na to kako se tehnološki napredak odražava na tržišta i kako se tvrtke mogu prilagoditi takvim promjenama. Naisbitt tvrdi da su tehnološki napredak i globalizacija uzrokovali brze i stalne promjene u poslovnom svijetu, što od tvrtki zahtijeva fleksibilnost i spremnost na prilagodbu takvim promjenama. Knjiga također pokriva koncept "higijenskih čimbenika" - osnovne stvari koje tvrtke moraju dobro činiti da bi preživjele, kao što su financije, ljudski resursi i pravni poslovi. 

5. "Čovjek koji je izumio marketing" (The Man Who Invented Marketing) je knjiga o marketingu koju je napisao Al Ries. Knjiga se fokusira na život i rad Davida Ogilvyja, koji se smatra "ocem modernog marketinga". Ogilvyjev rad imao je velik utjecaj na marketing u 20. stoljeću i mnogi ga smatraju jednim od najvećih trgovaca svih vremena. Knjiga opisuje kako je Ogilvyjev rad pomogao u razvoju koncepta "pozicioniranja", koji se odnosi na to kako je marka pozicionirana u glavama potrošača i kako se razlikuje od konkurencije. Riess također opisuje Ogilvyjev pristup stvaranju reklamnih kampanja i kako je Ogilvyjev rad utjecao na razvoj marketinške industrije.