1 min čitanja

Multi-Level Marketing (MLM) je poslovni model u kojem se tvrtka prodaje proizvode ili usluge putem mreže distributera koji zarađuju prihod od svojih prodaja i od prodaja distributera koje angažiraju. 

MLM tvrtke često zahtijevaju od svojih distributera da kupe minimalnu količinu proizvoda svaki mjesec kako bi se kvalificirali za provizije i bonuse, a često koriste angažiranje kao glavno sredstvo za rast svog prodajnog tima. 

Kritičari MLM-a tvrde da se često radi o piramidnoj shemi u kojoj većina sudionika gubi novac, a samo mali broj na vrhu piramide zarađuje. MLM tvrtke također su optužene za korištenje zavaravajućih marketing praksi, poput izmišljanja pretjeranih tvrdnji o dohotku i neiskazivanja cijelih uvjeta prihoda. Nekoliko MLM tvrtki bilo je predmet regulativnih mjera i pravnih izazova, a rasprava o legitimnosti MLM poslovnog modela se i dalje nastavlja. 

Važno je da osobe koje razmišljaju o sudjelovanju u MLM-u temeljito istraže tvrtku i njene poslovne prakse prije nego što se obavežu.

Postoje MLM tvrtke koje poštuje zakone i imaju ispravnu poslovnu politiku koje omugućuju razvoj i rast pojedinca, zaradu i priliku svakom pojedincu da postane sam svoj šef.