1 min čitanja

Evo nekoliko ključnih pojmova i izraza koji se koriste u području optimizacije tražilica (SEO):

  1. SEO (Search Engine Optimization): Proces poboljšavanja vidljivosti i rangiranja web stranica na organskim (neplaćenim) rezultatima pretraživača.
  2. Ključne riječi (Keywords): Riječi ili fraze koje ljudi koriste prilikom pretraživanja informacija na webu. Odabir pravih ključnih riječi važan je za uspjeh SEO strategije.
  3. SERP (Search Engine Results Page): Stranica s rezultatima pretraživanja koja prikazuje rezultate za određeni upit. SERP uključuje organske rezultate, plaćene oglase i druge elemente.
  4. On-page SEO: Optimizacija elemenata na samoj web stranici kako bi se poboljšalo rangiranje. To uključuje optimizaciju naslova, meta opisa, URL-ova, slika, internih veza itd.
  5. Off-page SEO: Aktivnosti izvan same web stranice koje utječu na njezino rangiranje. To može uključivati izgradnju kvalitetnih povratnih veza (backlinkova), društvenu mrežnu promociju, gostujuće članke i druge metode.
  6. Povratne veze (Backlinks): Veze s drugih web stranica koje upućuju na vašu web stranicu. Kvalitetne povratne veze s relevantnih i autoritativnih web stranica mogu poboljšati rangiranje.
  7. Domena: Adresa web stranice na internetu, kao što je https://izrada-web-stranica.com/. Domena može utjecati na SEO, a važni čimbenici uključuju relevantnost, starost i povjerenje.
  8. Robots.txt: Datoteka koja se nalazi na web serveru i koja daje upute tražilicama o tome koje stranice treba indeksirati i kojima nije dopušteno pristupiti.
  9. Sitemap: XML datoteka koja sadrži popis svih dostupnih stranica na web mjestu. Sitemap pomaže tražilicama u indeksiranju i razumijevanju strukture vaše web stranice.
  10. Kvaliteta sadržaja (Content Quality): Sadržaj na web stranici koji je informativan, relevantan, originalan i privlačan korisnicima. Kvalitetan sadržaj igra ključnu ulogu u SEO-u.
  11. Meta opis (Meta Description): Kratak opis sadržaja web stranice koji se prikazuje na SERP-u. Meta opis trebao bi biti privlačan za korisnike i sadržavati relevantne ključne riječi.
  12. Prikazni rezultat (Snippet): Izvadak informacija koji se prikazuje na SERP-u za određeni rezultat pretraživanja. Prikazni rezultat uključuje naslov, URL i meta opis.
  13. CTR (Click-Through Rate): Postotak korisnika koji kliknu na određeni rezultat na SERP-u. Viši CTR obično ukazuje na privlačnije prikazne rezultate.
  14. Google Analytics: Alat za praćenje i analizu prometa na web stranici. Pruža informacije o broju posjetitelja, izvorima prometa, ponašanju korisnika i drugim metrikama.
  15. KPI (Key Performance Indicator): Mjerni pokazatelji koji se koriste za praćenje uspjeha SEO strategije. To mogu biti broj posjetitelja, vrijeme zadržavanja na stranici, stopa konverzije itd.