1 min čitanja

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije web stranica i sadržaja za pretraživače kako bi se poboljšala pozicija stranice u rezultatima pretrage i privuklo više posjetilaca.

Cilj SEO-a je da se web stranica pojavi na vrhu rezultata pretrage za ključne riječi ili fraze koje su relevantne za proizvod ili uslugu koju pruža kompanija. Postoji mnogo faktora koje pretraživači koriste za određivanje pozicije web stranice u rezultatima pretrage. To uključuje kvalitetu i relevantnost sadržaja, strukturu i dizajn web stranice, autoritet web stranice i druge faktore. 

SEO se može koristiti za optimizaciju svih elemenata web stranice kako bi se poboljšala pozicija u rezultatima pretrage i privuklo više posjetilaca. SEO se često koristi u sklopu inbound marketinga, koji se bazira na privlačenju potencijalnih kupaca prema proizvodima ili uslugama kompanije. 

Međutim, SEO se također može koristiti kao samostalan način za povećanje vidljivosti web stranice i privlačenje posjetilaca. Dobra SEO strategija može pomoći kompaniji da privuče više posjetilaca na web stranicu i poveća prodaju proizvoda ili usluga.


Postoje dvije glavne vrste SEO-a: SEO na stranici i SEO izvan stranice. 

On-page SEO temelji se na optimizaciji elemenata web stranice kako bi se poboljšala njezina pozicija u rezultatima pretraživanja. On-page SEO uključuje optimizaciju meta opisa, naslova, H1 naslova i drugih HTML elemenata, kao i kvalitetu i relevantnost sadržaja. Off-page SEO temelji se na optimizaciji faktora izvan web stranice kako bi se poboljšala pozicija u rezultatima pretraživanja. 

Off-page SEO uključuje stvaranje povratnih poveznica (linkova) s drugih web stranica, društvenih mreža i drugih kanala, kao i izgradnju autoriteta web stranice putem citata i spominjanja u drugim izvorima. 

Obje vrste SEO-a važne su za poboljšanje pozicije web stranice u rezultatima pretraživanja i privlačenje više posjetitelja. Međutim, važno je pridržavati se pravila i smjernica tražilice i izbjegavati neetičke postupke, kao što je plaćanje povratnih poveznica ili korištenje iskrivljenog sadržaja. Dobra SEO strategija trebala bi se temeljiti na prirodnom i etičkom pristupu optimizaciji web stranica i sadržaja.