1 min čitanja

Često se ljudi odlučuju za freelance rad kao način da ostvare svoju financijsku neovisnost i fleksibilnost u radnom vremenu. Ako ste freelancer ili želite postati jedan, jedna od prvih stvari koje trebate učiniti jest odabrati pravu platformu za promociju vaših usluga i pronalaženje poslova. Postoji mnogo platformi koje nude freelance poslove, ali danas ćemo se fokusirati na 5 najboljih: 

Upwork: Ova platforma je jedna od najvećih i najpoznatijih za freelancera. Omogućuje vam da se registrirate besplatno i da se prijavite za razne poslove koji su dostupni u vašem području stručnosti. Plaćate malu proviziju od svake zarade, ali ta provizija se smanjuje s vremenom i sa više poslova koje uspješno obavite na platformi. 

Fiverr: Ovo je još jedna popularna platforma koja vam omogućuje da se prijavite za poslove kao freelancer. Razlikuje se od Upworka po tome što se poslovi ovdje ponude po cijenama koje počinju od 5 dolara. To može biti dobro za početnike koji još uvijek grade svoj profil i traže manje poslove da bi se probili na tržištu. 

Freelancer: Ova platforma je slična Upworku i Fiverru, s tim da se ovdje možete natjecati za poslove putem “projektnih natječaja”. To znači da se vi i drugi freelanceri možete prijaviti za isti posao, a klijent onda odabire najbolju ponudu. 

PeoplePerHour: Ova platforma se fokusira na manje, jednostavnije poslove koji se obično mogu obaviti u roku od sat vremena ili manje. To može biti dobro mjesto za početnike koji žele stjecati iskustvo i gradeći svoj profil. 

LinkedIn ProFinder: Ako ste ozbiljni o svom freelance poslu, vjerojatno već imate LinkedIn profil. LinkedIn ProFinder je usluga koja vam omogućuje da se prijavite za poslove koji su dostupni direktno putem LinkedIna. To može biti dobro mjesto za pronaći poslove visoke kvalitete s ozbiljnijim klijentima. 

Ukratko, postoji mnogo platformi koje nude freelance poslove i sve imaju svoje prednosti i nedostatke. Upwork i Freelancer su dvije od najvećih i najpoznatijih platformi, s širokim spektrom poslova u različitim područjima stručnosti. Fiverr se fokusira na manje poslove po nižim cijenama, dok PeoplePerHour nudi brze, jednostavnije poslove. LinkedIn ProFinder je dobro mjesto za pronaći poslove visoke kvalitete putem vašeg LinkedIn profila. Izbor najbolje platforme ovisi o vašim ciljevima i stručnostima kao freelancera. Isprobajte više od jedne platforme i vidite koja vam najviše odgovara. Ne zaboravite da je i vaša osobna mreža može biti od velike pomoći u pronalaženju poslova – nemojte se bojati pitati prijatelje i obitelj da vas preporuče potencijalnim klijentima. S vremenom, kada ste više iskusni i imate izgrađen dobar reputaciju, možda ćete moći pronaći poslove direktno preko svoje web stranice ili društvenih mreža. Važno je da se stalno razvijate i unapređujete svoje vještine kako biste bili konkurentni na tržištu freelance poslova.