1 min čitanja

Inbound marketing je vrsta marketinga koja se bazira na privlačenju potencijalnih kupaca prema proizvodima ili uslugama kompanije. Cilj ovog tipa marketinga je da se privuče pažnja potencijalnih kupaca i da se stvori odnos s njima, umjesto da se proizvodi ili usluge "napadaju" preko tradicionalnih oglašivačkih kanala. 

Inbound marketing se sastoji od različitih aktivnosti koje pomažu u povećanju vidljivosti proizvoda ili usluga i privlačenju potencijalnih kupaca na web mjesto kompanije. 

To uključuje: Sadržaj marketing: pisanje blogova, vodiča i drugog korisnog sadržaja koji će privući potencijalne kupce i pomoći im da se informiraju o proizvodima ili uslugama kompanije. 

SEO (optimizacija za pretraživače): optimizacija web stranice i sadržaja za pretraživače kako bi se poboljšala pozicija stranice u rezultatima pretrage i privuklo više posjetilaca. 

Društvene mreže: korištenje društvenih mreža za promociju proizvoda ili usluga, povezivanje s potencijalnim kupcima i stvaranje vjernosti brendu. 

E-pošta marketing: slanje e-poruka s promocijama i drugim informacijama o proizvodima ili uslugama kompanije potencijalnim kupcima. 

Inbound marketing se razlikuje od outbound marketinga, koji se bazira na inicijativi kompanije i podrazumijeva da se proizvodi ili usluge promoviraju prema potencijalnim kupcima putem televizijskih i radijskih oglasa, direktnih poziva i pošte. 

Inbound marketing se smatra efikasnijim od outbound marketinga, jer se može precizno ciljati na određenu publiku i stvarati odnos s potencijalnim kupcima.

SEO