4 min čitanja

Evo vam nekoliko razloga: 

1. Složenost: WordPress je poznat po svojoj kompleksnosti. Ako nemate iskustva s web razvojem, može biti teško savladati sve njegove značajke i funkcionalnosti. 

2. Sigurnost: WordPress je popularna platforma, što znači da je često meta hakera i zlonamjernih napada. Ako ne održavate redovita ažuriranja i sigurnosne mjere, vaša web stranica može biti ranjiva. 

3. Performanse: S rastom vaše web stranice, WordPress može postati spor i težak za izvođenje. Ovisno o dodacima i temama koje koristite, mogu se pojaviti performanse problema. 

4. Ovisnost o dodacima: WordPress se često koristi s velikim brojem dodataka (plugins) kako bi se proširile njegove funkcionalnosti. Međutim, ovi dodaci mogu biti nestabilni, loše napisani ili zastarjeli, što može dovesti do sukoba i problema na vašoj web stranici. 

5. Troškovi: Iako je WordPress sam po sebi besplatan, može biti potrebno uložiti znatne resurse u teme, dodatke, hosting i održavanje web stranice. To može rezultirati visokim troškovima, posebno ako želite naprednije značajke. 

6. Nedostatak prilagodljivosti: WordPress je platforma koja je izgrađena za opću upotrebu i može imati ograničenja kada je riječ o prilagodbi. Ako imate specifične zahtjeve za dizajn ili funkcionalnosti, može biti teško postići ih unutar WordPress okvira. 

7. Loša korisnička podrška: WordPress je open-source platforma s velikom zajednicom korisnika, ali korisnička podrška može biti nepredvidiva. Pronalaženje pomoći za specifične probleme može biti izazov, a odgovori mogu biti nekonkretni ili nedovoljno detaljni. 

8. Kompatibilnost: WordPress nije uvijek kompatibilan s drugim platformama ili sustavima. Ako trebate integrirati svoju web stranicu s drugim softverom ili alatima, može biti potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postigla željena integracija. 

9. Tehničko održavanje: WordPress zahtijeva redovito ažuriranje i održavanje kako bi se osigurala sigurnost i funkcionalnost. To može biti dodatni teret za vas ili vaš tim, pogotovo ako nemate tehničko znanje potrebno za rješavanje problema. 

10. Alternativne platforme: Postoje i druge platforme za izgradnju web stranica.

11. Sbilnostkala: WordPress može imati poteškoća s skaliranjem na vrlo velike web stranice s visokom posjećenošću. Može zahtijevati složene optimizacije i dodatne resurse kako bi se održala performansa. 

12.Nedostatak fleksibilnosti kod dizajna: Iako WordPress nudi širok izbor tema, neke su teme ograničene u smislu dizajnerske prilagodbe. Ako želite potpunu kontrolu nad izgledom i dizajnom svoje web stranice, možda ćete se morati osloniti na razvoj na prilagođenom CMS-u. 

13.Težak za suradnju: Ako radite u timu na WordPress web stranici, upravljanje pristupima i sinkronizacija rada može biti izazov. Dijeljenje i upravljanje sadržajem može biti manje intuitivno i zahtijeva dodatne alate i postavke. 

14. Nedovoljna kontrola nad SEO-om: Iako postoje dodaci za optimizaciju tražilice (SEO) za WordPress, neki korisnici smatraju da nema dovoljno dubinske kontrole nad SEO aspektima svoje web stranice. To može utjecati na vašu sposobnost da postignete visoku vidljivost na tražilicama. 

15. Potencijalna loša integracija s drugim alatima: Ako imate potrebu za integracijom različitih alata treće strane, kao što su CRM sustavi ili e-trgovinske platforme, može biti izazovno postići stabilnu i glatku integraciju s WordPressom. 

16. Manjak naprednih funkcionalnosti: Zahtjevi za naprednim funkcionalnostima, poput kompleksnih e-trgovinskih sustava, rezervacija ili prilagođenih aplikacija, mogu premašiti mogućnosti WordPressa. Može biti potrebno ulaganje u dodatni razvoj ili prelazak na drugu platformu koja je specifično prilagođena tim potrebama. 

17. Rigidnost kod upravljanja sadržajem: WordPress je poznat po svom sustavu upravljanja sadržajem (CMS), ali nekim korisnicima nedostaje fleksibilnost i intuitivnost u smislu organiziranja i uređivanja sadržaja. To može dovesti do frustracija pri upravljanju velikim količinama sadržaja ili složenih struktura web stranica. Važno je napomenuti da su ovi razlozi subjektivni i mogu varirati ovisno o specifičnim potrebama i iskustvima korisnika. WordPress i dalje ostaje popularna platforma s velikom zajednicom korisnika, ali je uvijek važno istražiti i razmotriti alternativne platforme prije donošenja odluke prelasku na drugu platform. 

18. Tehnička ovisnost: WordPress zahtijeva da imate vlastiti hosting račun i instalaciju CMS-a. To može biti dodatna briga i ovisnost o tehničkim aspektima kao što su upravljanje serverom, sigurnosne kopije, konfiguracija itd. 

19. Veličina instalacije: WordPress može imati veliku veličinu instalacije, pogotovo ako koristite mnogo dodataka i tema. To može rezultirati sporijim vremenom učitavanja stranica, posebno na slabijim ili mobilnim uređajima. 

20. Ograničena prilagodba za višejezične web stranice: Ako želite stvoriti višejezičnu web stranicu, WordPress može biti ograničen u smislu prilagodbe i upravljanja sadržajem na različitim jezicima. Moguće je da ćete trebati koristiti dodatne dodatke ili složenije postavke kako biste postigli željenu funkcionalnost. 

21. Visoka ovisnost o temama i dodacima treće strane: Mnogi korisnici WordPressa oslanjaju se na teme i dodatke treće strane kako bi postigli željeni izgled i funkcionalnost. Međutim, ove teme i dodaci mogu biti nepouzdani, zastarjeli ili podržavani samo kratko vrijeme, što može rezultirati nedostatkom podrške i potencijalnim sigurnosnim rizicima. 

22. Nedovoljna kontrola nad vlasništvom podataka: Kao open-source platforma, WordPress može imati određena ograničenja u pogledu vlasništva podataka. Vaša web stranica i svi podaci koji se nalaze na njoj pohranjeni su u WordPress sustavu, a ovisite o zajednici i razvojnom timu da održe i podrže tu infrastrukturu. 

23. Nedostatak naprednih analitičkih mogućnosti: Iako WordPress pruža osnovne statistike i analitiku, neki korisnici mogu imati potrebu za naprednijim analitičkim alatima kako bi dobili dublji uvid u posjetitelje i ponašanje na web stranici. Integracija tih alata može biti ograničena ili zahtijevati dodatne prilagodbe. 

24. Slaba podrška za velike timove ili multiple autore: Ako imate veliki tim ili multiple autore koji sudjeluju u upravljanju sadržajem, WordPress može biti manje prilagođen za suradnju i upravljanje korisnicima s različitim razinama pristupa i zadacima. 

25. Potencijalni vendor lock-in: Ako temeljite svoju web stranicu na WordPressu i kasnije odlučite preći na drugu platformu, mogli biste doći do potencijalnih poteškoća s vendor lock-inom. To znači da biste mogli biti vezani za WordPress i teško prenijeti svoju web stranicu na drugu platformu bez gubitka podataka ili potencijalnog redizajna. 

26. Nedostatak inovacija: Iako WordPress ima veliku zajednicu i aktivnu bazu razvojnih resursa, neki korisnici smatraju da platforma nedostaje inovacija i brzine prilagodbe novim tehnološkim trendovima. To može ograničiti mogućnosti unaprjeđenja i naprednih funkcionalnosti na vašoj web stranici. 

27. Kompleksnost migracije: Ako odlučite preći s WordPressa na drugu platformu, postupak migracije može biti složen i zahtijevati specifično tehničko znanje. To može biti dodatan izazov ako niste stručnjak za web razvoj. 

28. Nedovoljna podrška za mobilne uređaje: Iako WordPress nudi određene funkcionalnosti za optimizaciju za mobilne uređaje, neki korisnici smatraju da platforma zaostaje za prilagodbom i izvedbom na mobilnim uređajima u usporedbi s drugim CMS-ovima ili rješenjima prilagođenima mobilnom okruženju. 

29. Nedovoljna kontrola nad brzinom web stranice: WordPress može imati poteškoće s postizanjem visokih brzina učitavanja stranica, pogotovo ako se koristi s velikim brojem dodataka ili temama s kompleksnim kodom. To može utjecati na korisničko iskustvo i rangiranje na tražilicama. 

30. Nedostatak prilagodbe za specifične industrije: Ako vaša web stranica pripada određenoj industriji s posebnim zahtjevima ili standardima, može biti teško prilagoditi WordPress da zadovolji te specifične potrebe. Neke industrije zahtijevaju visoku razinu prilagodbe i regulativnu usklađenost koju WordPress možda ne može pružiti. 


Važno je napomenuti da ovi razlozi mogu varirati ovisno o vašim specifičnim potrebama, ciljevima i iskustvu. Prije donošenja odluke o prekidu korištenja WordPressa, preporučuje se pažljivo razmotriti alternativne platforme i provesti detaljnu analizu kako bi se osiguralo da nova platforma zadovoljava vaše zahtjeve i ciljeve. 

Na kraju, odluka o prestanku korištenja WordPressa i prijelazu na drugu platformu ovisi o vašim specifičnim potrebama, iskustvu i ciljevima. Iako WordPress ostaje popularna platforma s velikom zajednicom korisnika, mogu postojati razlozi zbog kojih želite istražiti alternativne opcije. Važno je pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke, kao i provesti temeljitu analizu kako bi se pronašlo rješenje koje najbolje odgovara vašim potrebama, fleksibilnosti, performansama i sigurnosti. Bez obzira na odabir, važno je nastaviti pratiti razvoj tehnologije i prilagođavati se kako biste osigurali uspjeh vaše web stranice u današnjem digitalnom okruženju.

SEO