1 min čitanja

U nekretninskom sektoru, postoji nekoliko financijskih termina koje je važno znati. Evo nekoliko primjera: 


1.            Kupoprodajni ugovor: Ugovor koji se sklapa između kupca i prodavatelja nekretnine, u kojem se navode svi uvjeti prodaje i kupnje nekretnine. 

2.            Hipoteka: Zajam koji se dobije za kupnju nekretnine i koji se vraća u obrocima (mjesečnim ili godišnjim). Hipoteka se uzima kod banke ili neke druge financijske institucije i koristi se kao jamstvo za izmirenje duga. 

3.            Cijena nekretnine: Iznos novca koji se plaća za kupnju nekretnine. 

4.            Provizija: Iznos novca koji se plaća agentu za nekretnine za njegove usluge prodaje nekretnine. Provizija se obično izračunava kao postotak od cijene nekretnine. 

5.            Amortizacija: Proces otplate duga kroz određeno vrijeme, uz određene kamate. Amortizacija se koristi za otplatu hipoteke i drugih vrsta zajmova. 

6.            REIT: Real Estate Investment Trust, ili povjerenstvo za investiranje u nekretnine, je investicijsko društvo koje investira u nekretnine i distribuira dobit svojim dioničarima. 

7.            Rentabilnost: Omjer između dobiti i ulaganja. Rentabilnost se koristi za određivanje isplativosti investicije u nekretnine.